Isnin, 13 Mac 2017

(F3) - SIAPA PAS KELANTAN DISISI ALLAH (al-Quran) ?

Siapa PAS kelantan disisi Allah (al-Quran) - (f3)

3. Jika benar (pemimpin, ahli taksub - bukan ahli biasa) Pas golongan Islam yang beri'ttiqad dengan I'ttiqad (yakin qalbu) yang diredhai Allah Islam (al-Islam - i'ttiqad uluhiyyah), maka sudah tentu golongan berkenaan tidak akan merampas : merebut : sekutui serta diadakan tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak zat Allah (al-Nor al-Islam)... kemudian menjadikan hak-hak diri, kaum, puak, jama'ah, partinya. Akibat dari gagal mengenal (hakikat - mutasyabihat) kalimah bacaan al-Quran dengan sebenar-benarnya, maka golongan berkenaan secara terang-terang (akibat dari kejahilan melampau) merampas, merebut hak-hak mutlak zat Allah (hak-hak kekuasaan mutlak zat Allah sahaja mencampakkan al-Nor al-Islam kepada mana-mana anak Adam) dengan menjadikan hak diri, kaum, puak, jemaah, partinya.

3.1 A022
A022
Jika demikian, adakah orang yang telah dilapangkan Allah dadanya (hak-hak kekuasaan mutlak zat Allah) untuk menerima Islam, lalu ia tetap berada dalam cahaya (hidayah petunjuk) dari Tuhannya, (sama seperti orang yang tertutup mata hatinya dengan selaput kederhakaan - Syirik terhadap hak-hak mutlak zat Allah)? Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya, adalah dalam kesesatan yang nyata.
(Az-Zumar 39:22)

3.2 Golongan ini jugalah yang berI'ttiqad (yakin qalbu) dengan Riya', Ujub, Sum'ah, Takabbur (Syirik Khafi - samar-samar : kecil) dalam perkara Agama : Ketuhanan yang Empat dalam Dua pasangan, dengan Dua pokok - Agama (ad-deen - tauhid rububiyyah) mewajibkan Islam (al-Islam - i'ttiqad uluhiyyah) - ghaib qalbu, serta Dua Furu' (branch) baginya, yaitu Aqidah (al-Iman) mewajibkan Syariah-Fiqh (al-Ilmu) dengan semua cabang disipline ilmu - ghaib akakl... kemudian zahir dengan cara, sifat, kata-kata, perbuatan (Syirik Qalbi : Jalli - terang-terang : besar) memuja : menyembah (Thoghut) al-Jinne kuffar, Iblis, Syaitan serta berhala manusia, membersih, menyucikan serta menghapuskan dosa diri sendiri, kaum, puak, jemaah, partinya.

3.3 A048
A048
Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (hak-hak kekuasaan mutlaknya dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan (hak-hak kekuasaan mutlak zat) Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.
(An-Nisaa' 4:48)

A049
A049
Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang membersihkan (memuja,memuji, menyucikan - menghapus dosa) diri sendiri? (kaum, puak, jemaah, partinya, padahal perkara itu bukan hak manusia) bahkan Allah jualah yang berhak membersihkan (memuja, memuji, menyucikan - menghapuskan dosa) sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya); dan mereka pula tidak akan dianiaya (atau dikurangkan balasan mereka) sedikitpun.
(An-Nisaa' 4:49)

A050
A050
Lihatlah (wahai Muhammad) betapa beraninya mereka mengada-adakan (berkata-kata) perkara-perkara dusta terhadap (hak-hak mutlak zat) Allah? Dan cukuplah perbuatan itu menjadi dosa yang terang nyata.
(An-Nisaa' 4:50)

A051
A051
Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang telah diberikan sebahagian dari Kitab (Taurat)? Mereka percaya kepada benda-benda yang disembah yang lain dari Allah, dan kepada Taghut (al-Jinne kuffar, Iblis, Syaitan, berhala, berhala manusia), dan mereka pula berkata kepada orang-orang kafir (kaum musyrik di Makkah) bahawa mereka (kaum musyrik itu) lebih betul jalan agamanya (I'ttiqadnya daripada orang-orang yang beriman (kepada Nabi Muhammad s.a.w).
(An-Nisaa' 4:51)

A052
A052
(Kaum : golongan manusia yang telah diresapi I'ttiqad dilaknati Allah "al-Yahud-Haadu" - Yahudi yang demikian sikapnya) mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah (kerana berlaku Syirik terhadap hak-hak mutlak zat Allah); dan sesiapa yang dilaknat oleh Allah, maka engkau tidak sekali-kali akan mendapati sesiapa pun yang boleh menolongnya (melainkan Allah).
(An-Nisaa' 4:52)

A053
A053
Patutkah ada bagi mereka (kaum : golongan manusia yang beri'ttiqad (yakin qalbu) yang dilaknati Allah "al-Yahud-Haadu" - Yahudi itu) sesuatu bahagian dari kekuasaan memerintah dibumi? (Tidak, bahkan kalau ada) maka sudah tentu mereka tidak akan memberikan sedikitpun kebaikan kepada manusia.
(An-Nisaa' 4:53
///
cont... (F4)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

(BAHAYA SYIRIK (شريك) TERHADAP HAK-HAK MUTLAK ZAT الله.

SYIRIK TERHADAP ZAT & HAK-HAK MUTLAK ZAT الله. <3 membersih, menyucikan diri sendiri, kaum, puak, jama'ah, pertubohan, parti d...