Sabtu, 11 Mac 2017

(G6) APAKAH IBADAH SOLAT PAS DITERIMA ALLAH ?

Syarat wajib pertama... SahNya solat, puasa, zakat, hj...dll adalah ISLAM (al-Islam I'ttiqad uluhiyyah - yakin kalbu yang diredhoi Allah terhadap hak-hak mutlaknya dengan tidak berlaku Syirik) - bukan Yahudi (al-Yahud I'ttiqad - yakin kalbu yang dilaknati Allah kerana berlaku syirik terhadap hak-hak mutlaknya), bukan Syiah (Syaieyah) menolak, menafi, membatal takdir (qada' & qadar) Allah - non muslim...
...bukan setakat beriman (aqidah - al-Iman) dari syariah-fiqh (ilmu - al-Ilmu) yang merupakan Furu' (branch's) bagi (hakikat) Islam (al-Islam) semata-mata.

PersoalanNya :
Apakah pemimpin, al-lebai kelaghoh & ahli taksub (bukan ahli biasa) PAS berI'ttiqad (yakin kalbu) dengan I'ttiqad yang diredhai Allah Islam (al-Islam - I'ttiqad uluhiyyah) dengan tidak berlaku syirik terhadap hak-hak mutlak (zat) Allah ???

Sesungguhnya syirik khafi (samar : kecil) itu umpama semut hitam pada hamparan kain hitam yang wajib wujud tanpa zahir kelihatanNya, melainkan bagi mereka yang benar-benar mengerti akan keberadaannya.
 ...BermulaNya syirik Khafi (samar : kecil) dengan i'ttiqad (yakin kalbu) dari RIYA', UJUB, SUM'AH, TAKABBUR (merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan) bagi hak-hak mutlak (zat) Allah... kemudian zahir dengan cara, sifat, kata-kata, perbuatan anggota jasad - yirik qalbi : jalli (terang : besar) "MEMUJA - taksub kepada diri sendiri & taksub kepada berhala manusia berkupaih-serban, berjubah & berjanggut... Padahal taksub semata-mata kepada Allah), MEMUJI - diri sendiri & memuji berlebihan - bodek... Padahal segala pujian hanya bagi Allah, MEMBERSIH & MENYUCIKAN serta MENGHAPUSKAN DOSA & MAKSIAT diri sendiri, keturunan, kaum, puak, jemaah, partiNya... padahal tidak ada sesiapa pun yang berhak @ berkuasa untuk membersih & menyucikan dri aib/dosa serta maksiat/kejahatan diri melainkan Allah.


Rasulullah r bersabda :


 إِنَّ أَخْوَفَ مَا أَخَافُ عَلَيْكُمُ الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ قَالُوا وَمَا الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ الرِّيَاءُ 


“Sesungguhnya sesuatu yang paling aku takutkan terjadi pada kalian adalah syrik kecil”, para sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, apa itu syirik kecil ? Rasulullah menjawab : “Riya’”. [HR. Ahmad]

 إِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لاَ يَقْبَلُ مِنَ الْعَمَلِ إِلاَّ مَا كَانَ لَهُ خَالِصًا وَابْتُغِيَ بِهِ وَجْهُهُ

“Sesungguhnya Allah tidak menerima suatu amal perbuatan kecuali yang murni dan hanya mengharap redho Allah”. [HR. Abu Dawud dan Nasa’i]

 Lawan daripada "ikhlas - redha" adalah "syirik - laknat" (menjadikan bagi hak-hak mutlak (zat) Allah tandingan/sekutu di dalam beribadah, atau beribadah kepada Allah tetapi juga kepada selain-Nya). Contohnya : riya (memperlihatkan amalan pada orang lain), sum’ah (memperdengarkan suatu amalan pada orang lain), ataupun ujub (berbangga diri dengan amalannya). Kesemuanya itu adalah syirik yang harus dijauhi oleh seorang hamba agar ibadahnya itu diterima oleh Allah 


... Adalah amat jelas pemimpin & ahli taksub PAS telah berI'ttiqad (yakin Qalbu > Akal) Syirik (merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak Allah) yang dilaknati Allah, Maka gugur lah I'ttiqad - niat (yakin qalbu) yang DIREDHOI Allah - Golongan "al-Islam" (Islam - I'ttiqad uluhiyyah)... berpindah/bertukar menjadi golongan yang berI'ttiqad yang DILAKNATI Allah (kerana Syirik...Riya', menunjuk-nunjuk dengan membanding & merendah-rendahkan amalan orang lain) - Golongan "alYahud - Yahudi".- Non Muslim & Muslimah.

Wahai orang-orang yang telah diberikan Kitab (Taurat : Injiel & tidak terkecuali al-Quran juga), berimanlah kamu dengan apa yang telah Kami turunkan (Al-Quran), yang mengesahkan Kitab-Kitab yang ada pada kamu (selama mana kamu tidak selewengkan - termasok al-Quran juga), sebelum Kami menyeksa dengan menghapuskan bentuk muka kamu (sehingga berubah menjadi rata - tidak bermulut, berhidung dan bermata), lalu Kami menjadikannya sama seperti rupa sebelah belakangnya, atau Kami melaknatkan mereka sebagaimana Kami telah melaknatkan orang-orang (dari kaum mereka - Yahudi) yang melanggar larangan bekerja pada hari Sabtu. Dan (ingatlah) perintah Allah itu tetap berlaku.
(An-Nisaa' 4:47

Janganlah jadikan al-Quran itu seperti perlembagaan yang dibahagi-bahagi, dibacakan mana-mana yang sesuai dengan kehendak napsu kamu, kemudian menyembunyikan - tidak dibaca sebahagian yang lain, kerana jika dibacakan akan terkena batang hidung kamu sendiri. Itu adalah perbuatan golongan yang dilaknati Allah "al-Yahud-Haadu" - Yahudi sejak dari zaman umat nabi Musa AS...

Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik (terhadap hak-hak mutlak (zat) Allah) mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan (zat & hak-hak mutlak zat) Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.
(An-Nisaa' 4:48

Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa orang (syirik terhadap hak-hak mautlahnya - allah) yang mempersekutukanNya dengan sesuatu (apa jua), dan akan mengampunkan yang lain daripada kesalahan (syirik) itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan hukum-hukumNya); dan sesiapa yang mempersekutukan (hak-hak mutlak zat) Allah dengan sesuatu (apa jua), maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang amat jauh.
(An-Nisaa' 4:116

... diharamkan syurga & diwajibkan neraka hingga mendapat syufaat & keampunan Allah - wajib neraka lebih dahulu, melainkan mereka-mereka yang sentiasa beristighfar & bertaubat serta taubatNya diterima Allah.

Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang membersihkan (memuja : memuji : menyucikan) diri sendiri? (kaum, puak, jemaah, partinya, Padahal perkara itu bukan hak manusia) bahkan Allah jualah yang berhak membersihkan (memuja : memuji : menyucikan) sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya); dan mereka pula tidak akan dianiaya (atau dikurangkan balasan mereka memberlakukan semata-mata lillaahi itu) sedikitpun.
(An-Nisaa' 4:49

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai orang-orang yang beri'ttiqad (dengan i'ttiqad dilaknati Allah "Haadu" - cara, sifat, kata-kata, perbuatan) Yahudi, kalau kamu anggap (i'ttiqad - yakin kalbu) bahawa kamulah sahaja orang-orang yang dikasihi Allah tidak termasuk umat-umat manusia yang lain, maka bercita-citalah hendakkan mati (dengan meminta : munajat kepada Allah supaya kamu dimatikan sekarang juga), jika betul kamu orang-orang yang benar!"
(Al-Jumu'ah 62:6

Untuk apa lagi hidup lebih lama, jika sudah layak syurga Allah, karang tergelincir... maka keneraka lah jawabnya... kan kan kan ???

Dan (sudah tentu) mereka (golongan Syirik : Yahudi : non muslim itu) tidak akan bercita-cita hendakkan mati itu selama-lamanya, dengan sebab dosa-dosa (syirik terhadap hak-hak mutlak (zat0 Allah) yang mereka telah lakukan; dan Allah sentiasa mengetahui (ghaib kalbu : akal & zahir) akan orang-orang yang zalim (diri sendiri) itu.
(Al-Jumu'ah 62:7)Tapi kalau dah jahil murakab : jahil bertingkat-tingkat, nak buat macamana... kan kan kan ???
PersoalanNya :
Apakah Solat pemimpin, al-lebai kelaghoh, ahli taksub (bukan ahli biasa) PAS adalah Sah & diterima Allah sebagai Ibadah ?... ... atau hanya dapat tunggeng & menunggeng only ? ... kuk kik kuk kik...!

... Para yang bergelar dengan berbagai "al... dihadapan nama masing-masing, tolong jawab mari nak kelih tengok & see !!!
kuk kik kuk kik
///  
Ab Sheikh Yunan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

(G83) BAHAYA SYIRIK TERHADAP HAK-HAK MUTLAK ZAT ALLAH.

SYIRIK TERHADAP ZAT & HAK-HAK MUTLAK ZAT ALLAH. <3 membersih, menyucikan diri sendiri, kaum, puak, jama'ah, pertubohan, parti ...